Legyen energiaellátásunk egészséges a környezetnek is

Az egészséges életmód a mai világban egy nagyon sokak által kedvelt téma. A történelem korábbi részeiben ritkán volt lehetőségük az embereknek arra, hogy megválogassák azt, hogy mit egyenek. A tudomány fejlődésével azonban egyre több olyan vezető elv nyílt meg, amelyek nélkül most már el sem tudnánk képzelni az életünket. Senki sem kérdőjelezi meg a vitaminok fontosságát, vagy a létezését, pedig nem annyira egyértelmű egyik sem.

Én nekem mindig változó a viszonyom az egészséges étkezéssel. Általában próbálok odafigyelni arra, hogy változatosan étkezzek, de nem érzem azt, hogy valami bűnt követtem el, ha megettem egy hamburgert vagy egy tábla csokoládét. A legfontosabb szerintem a mértékletesség, illetve, hogy sokat mozogjunk amellett, hogy eszünk. Utóbbi pedig egyre nehezebb a mai világban, ahol mindannyian a székeinkhez vagyunk kötve. Egy kis odafigyeléssel azonban ezt is meg lehet kerülni.

A székeink azonban néha meglepő előnyökkel szolgálnak. Én például a napelemes rendszer keresésem kapcsán rátaláltam a Napelem Rendszer nevű oldalra, ami teljesen új megvilágításba helyezte számomra, hogy miként gondolkozok az alternatív energiaforrásokról. Biztos vagyok benne, hogy az iskolában mindenki tanult már a napelemes rendszer működéséről. A valóságban azonban sokszor azt érezhetjük, hogy ez valami olyan dolog, ami elérhetetlen egy átlagos ember számára.

És valóban, nem kis vállalás anyagilag egy napelemes rendszer telepítése, de éppen ezért vannak olyan oldalak, mint a Napelem Rendszer, amik segítenek nekünk átlátni, hogy milyen támogatásokat vehetünk igénybe. Ezt pedig egy olyan felülettel érik el, amit könnyű áttekinteni és ahol minden logikusan van felépítve. Idegesítő reklámok helyett egy meglepő ajánlattal fogadnak minket, ami szerintem senkit sem fog zavarni.

Mivel a Napelem Rendszernél a helyszíni felmérés ingyenes. Aki nem tudja, hogy ez micsoda, annak röviden elmagyarázom. Nem minden háznál lehetséges a napelemes rendszer telepítése, bármilyen jó is lenne. Rengeteg dolgot kell számításba venni, ha azt szeretnénk, hogy a napelemes rendszer hatékony legyen. Ezek közé tartozik az, hogy mennyit éri nap a házat, illetve, hogy milyen dőlésszögben. Természetesen ilyen dolgokat mi nem tudunk megállapítani magunktól, úgyhogy szükségünk van egy szakemberre.

Az amúgy is költséges beruházást pedig valóságos szerencsejátékká tudja tenni, hogy ezen a részen már ki kell fizetnünk egy csomó pénzt anélkül, hogy tudnánk, bármi haszna lesz-e. A Napelem Rendszer azonban éppen ezért ajánlja ezt a szolgáltatást díjmentesen. Ez egyébként az ő részükről is jó, hiszen sokkal bátrabban merek rámenni a napelemes rendszer igénylése gombra.

A felmérés tarifamentességén kívül azonban még sok más dolgot is megtudtam a napelemes rendszer kapcsán. Mint mondtam, már hallottam róla, hiszen az iskolában is a tananyag része volt. Egészen más volt azonban most felnőtt fejjel, egy jól kigondolt szöveget végigolvasni, ahol érthetően elmagyarázták a napelemes rendszer energia előállító folyamatát. Hihetetlen, hogy mennyit fejlődött már az emberiség és ilyen zseniális technológiák elérhetők számunkra.

Úgy voltam vele, hogy én is részt akarok venni ebben a jövőképben, úgyhogy igényeltem egy helyszíni felmérést tőlük. Hatalmas szerencsére az eredmény pozitív lett, úgyhogy nemsokára meg is kezdődhetett a telepítés művelete. A Napelem Rendszer végig nagyon segítőkész volt, és tudatták velem az összes lehetőségemet. Nélkülük nem tudom, hogy most hol lenne ez a projekt, de az biztos, hogy jóval több pénzt és időt vesztegettem volna el.