A koronavírus hatásai a mindennapi életünkre

0

Nehéz meghatározni pontosan, hogy mikor kezdődött a magyarok életében az a gyökeres változás, amelyet a Covid-19 okozott, de mondhatjuk, hogy 2 hosszú év volt az, amelynek során elég sok korlátozás között kellett élnünk életünk. És a Covid-19 nem tűnt el, ráadásul a hatások örökre megváltoztatták az életünket. Mert bizony a Covid-19 járványnak voltak olyan hatásai, amelyek most már mindig velünk maradnak. 

Azt valószínűleg mindenki kapásból rávágja, hogy előretörtek az online dolgok, így a tanulás, munka vagy éppen játék. Ma már nagyon ritkán mennek az emberek valódi kaszinóba, online térbe helyeződött át a szerencsejáték ezen formája. Főleg, hogy ma már egy kaszino bonusz segítségével akár annyi extra pénzt felmarkolhatunk, amennyit befizettünk a platformra. És akkor nem beszéltünk a rengeteg mobil online kaszinóról, amelyekkel akár utazás közben is játszhatjuk a kedvenc játékainkat. 

Online kaszinóban játszani a koronavírus idején tört előre igazán, ma pedig már sok száz különféle magyar kaszinó oldalából választhatunk. A következőkben megmutatjuk, hogy melyek azok a változások, amelyeket a magyaroknak át kellett élniük a koronavírus 2 éve alatt. A koronavírus megváltoztatta az életet minden szempontból. Voltak olyan üzletágak, amelyek kilőttek és hihetetlenül sikeresek lettek, máskor pedig edzőtermeknek és éttermeknek kellett bezárniuk örökre.

Területek, amelyeken hatalmas változások következtek be

Az első és fontos terület, amely megváltozott azonnal, ahogy a koronavírus Magyarországon is megjelent, a fizetések érintésmentessé válása. Még magasabb értékhatára lett annak a végösszegnek, amelyet már érintéssel, PIN kód megadása nélkül fizethetünk és előretörtek a mobiltelefonos fizetések is. Jelenleg az Egyesült Államokban az összes fizetés 25-30%-át már mobiltelefonnal bonyolítják le érintésmentesen és ez a trend látható Magyarországon is. 

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy egyre többet vásárolunk és fizetünk online, szintén érintésmentesen. Legyen szó egy kaszino bonusz igénybevételéről, egy színházi előadás online megtekintéséről vagy éppen egy kurzusra való előfizetésről, mindent (is) fizethetünk már online. A bezárásokkal együtt pedig előre is törtek az online játékok is, a legtöbb videójátékos cég komoly növekedést tudott elkönyvelni ebben az időszakban és online kaszinóban játszani a koronavírus idején vált igazán népszerűvé.

Hatalmas és eléggé megosztó változás az, ami alapján tényleg kijelenthető, hogy a koronavírus megváltoztatta az életet. Ez pedig a közösségi média és az önjelölt szakértők megjelenése. Ahogy szakértőnk, Sultés Szilvia rámutat: „ma már szinte mindenkinek van saját podcastja, YouTube-csatornája, online műsora vagy blogja, amelyek segítségével mindenki saját véleményét és nézeteit oszthatja meg. És már egyáltalán nem az számít, hogy mi az igazság, hanem, hogy ki mondta az adott igazságot.” Így a sok követővel bíró influenszerek véleménye alapján sokan gondoltak dolgokat a koronavírus eredetéről vagy éppen jövőjéről. 

A tudomány sokszor megkérdőjeleződött és az is látható, hogy a koronavírus Magyarországon ugyan kissé eltűnt és visszaszorult, mindenféle témákban megjelentek az önjelölt szakértők. Gondoljunk csak bele – akármilyen témáról is legyen szó, lesz mindig valaki, aki úgy érzi, hogy sokkal jobban tudja és gondolja, mint mi. És ennek hajlamos is hangot adni.

A koronavírus által érintett üzletágak szinte mindegyikére elmondható, hogy ahol csak lehetett, mindenkit hazaküldtek home office-ba. Korábban teljesen elképzelhetetlen volt az, hogy akár heteket otthon maradjunk és onnan dolgozzunk, de a koronavírus megmutatta, hogy rengeteg szakma űzéséhez egyáltalán nem kell jelen lenni egy munkahelyen. Természetesen sok olyan munkahely van, ahol ez nem megvalósítható, de a home office olyan szakmákban is megjelent, amelyekről ezt nem is gondoltuk volna. 

Előretört 

  • az online tanítás, 
  • az online orvoslás vagy éppen az, hogy 
  • óvónők videón keresztül tanítottak például énekeket kisgyerekeknek. 

A home office-hoz pedig át kellett alakítani az otthoni élettereket, bútorokat kellett vásárolni, elszigetelhető részeket kellett a lakásunkban kialakítani és így tovább.

Az online rendelések és a házhozszállítás pedig napjaink sztárjai lettek. Ma már mindenki rendel online, minden megvásárolható ezen a módon és a házhozszállítás felpörgésével sok százezren találtak új karriert és pályát maguknak. Olyan sokan rendelnek ma már online ételt is, hogy nincs is olyan étterem, ahol ne lennének legalább 3-4 weboldallal és applikációval kapcsolatban, hogy kezeljék ezeket a megrendeléseket. Egyes futárok pedig sokkal többet kereshetnek a szállításokkal, mintha egyébként a korábbi munkájukat végezték volna. 

Megjelentek a csak kiszállító éttermek is és olyan szektorok mozdultak el az online eladások és online tér felé, amelyekről ez korábban elképzelhetetlen lett volna. Online színházi előadások, online megvásárolható autók, online tánc és még sorolhatnánk az ilyen aktvititásokat. Összességében tehát elmondható, hogy a koronavírus járvány komoly változásokat hozott a világon és némelyik változás ugyan visszafordult a járvány eltűnése után, nagyon sok megmaradt. 

A maszk használata pedig valószínűleg sok millió életet mentett meg a Covid-19 pandémia után is azzal, hogy a kórházakban és orvosi rendelőkben még mindig kötelező és az is marad. Ez például egy olyan kellemetlen változás volt, amit a legtöbb ember elfogadott és hajlandó is követni a vonatkozó előírásokat.

Vélemény, hozzászólás?