Alumínium nyílászáró, egy ellenálló, hosszú távú megoldás

0

A trendy house interior with modern furniture and glass windows

Egy új otthon megálmodásakor, vagy a régi házunk felújításakor számtalan dolgot kell mérlegelnünk. A megjelenés mellett gondolnunk kell a választott elemek funkcionalitására, de még a hosszú távú használatukra is. Nincs ez másként a nyílászáróknál sem, amelyeket általában nem egy pár évre vásárolunk meg. Habár sokan húznak még mindig a hagyományos fából készült kivitelek felé, egyre többen ismerkednek meg jóval kecsegtetőbb megoldásokkal is. Ilyen az alumínium nyílászáró is.

Mivel tud többet adni egy alumínium nyílászáró?

Az alumínium napjainkban az egyik legígéretesebb anyag, és jó hír, hogy szinte bármit el lehet belőle készíteni – például nyílászárókat is. Annak ellenére, hogy egy kis fajsúlyú alapanyagról van szó, meglepően stabil és tartós elemek készíthetők belőle. Általában a mesteremberek is szeretnek vele dolgozni, hiszen könnyen formázható, és gyakorlatilag a végtelenségig újrahasznosítható.

Elragadó kinézet

Otthonunk összképét nagyon sok kis apró dolog határozza meg. Ott vannak például a bútorok, a technikai eszközök, a burkolatok, a falszínek, de még a nyílászárók is. Tévedés azonban azt gondolni, hogy egy alumínium nyílászáró csak ipari jellegű lehet. A könnyű megmunkálhatóságának köszönhetően az alumínium a lehetőségek sokaságát hordozza magában. Szinte mindegy, hogy bejárati ajtóról vagy ablakokról van szó, teljes egészében a lakókörnyezethez szabhatjuk a kinézetet. Habár még mindig akadnak olyanok, akiknek tetszik a nyers fémes jelleg, a felületek számtalan módon válnak színezhetővé. A Realtherm alumínium nyílászárók esetében a festést mindkét, vagy akár csak egy oldalra is meg lehet oldani, 3 féle technikából: sima festés, strukturált felületű (porszórt hatású) festés és famintázatú festés, melyhez több tucat RAL színárnyalatból választhatunk.

Hosszú távú használat

Az alumínium felületek rendkívül ellenállóak, szinte nincs az a viharos időjárás, ami nyomot tudna hagyni rajtuk. Napjainkban például igazi térhódításnak örvendenek a hatalmas üvegfelületek, legyen az egy ablak- vagy ajtókeretbe rögzítve. Mivel az alumínium szerkezetek szuper teherbíró képességgel bírnak, így egy ilyen légies megjelenés nagyon könnyen megvalósíthatóvá válik. A karbantartás miatt sem kell különösebben aggódnia az alumínium nyílászáró tulajdonosoknak, mivel gondozásmentes felületet kaphatnak a jó döntésükért cserébe. Amíg egy valódi fából készült kivitelt például 1-2 évente újra kell csiszolni, festeni, addig ez az alumínium esetében fel sem merülhet. Nem korrodál, nem vetemedik, nem deformálódik meg, így különösen hosszú ideig élvezhetjük a társaságát.

Energiatakarékos mindennapok

A költségek csökkentése valóban fontos lehet a háztartások számára. Egy elavult nyílászáró például sokat ronthat a hőszigetelésen, ami végső soron az ingatlan állagának romlásában is megmutatkozhat. Elsőre talán meglepő lehet, de a műanyag mellett egy alumínium nyílászáró is remekelhet a szigetelésben, ha jó minőséget sikerül kifognunk. A Realtherm által kínált STAR ablakok például többlépcsős hőszigetelő rendszerrel bírnak, így a hőátbocsátási tényező akár 0,73 W/m2K is lehet. A STAR és SUPERIAL profilrendszerű alumínium bejárati ajtók értékei pedig akár passzívház szintűek is lehetnek.

 

Vélemény, hozzászólás?