Isiász tornagyakorlatok: hogyan érdemes nekikezdeni?

Az isiász, azaz az ülőidegzsába kapcsán gyakran gondolják azt, hogy csak időskorban jelenhet meg, pedig igazából sokkal előbb jelentkezik többek között az ülőmunkát végzők között. Ez egy olyan tünetegyüttes, ami a derekat, a feneket, valamint az alsó végtagokat is érinti. Általában éles fájdalommal jár, ami fokozódik, majd rendszeressé válik. Sokszor már a felállás és a járás is nehézkessé válik, idővel pedig zsibbadás és érzékevesztés jelentkezhet.

 

Az alábbi írásunkban eláruljuk, hogyan érdemes nekikezdeni a kezelésnek. Kiderül, hogy milyen tornagyakorlatok léteznek, amelyek javíthatnak a helyzeten.

Az isiász tünetei

A tünetek erőssége és elhelyezkedése sok mindentől függhet, többek között az őket okozó becsípődött ideg helyzetétől. A háttérben más hátat érintő betegségek is állhatnak, mint a gerincsérv, a gerinckopás, valamint a gerinccsatorna szűkület. Mivel azonban az ülőideg a legnagyobb egyedülálló ideg a testünkben, így nagyon fontos arról megfelelően gondoskodni. Ezt tanácsolja a gyógytornász isiász esetén is, hiszen itt az ülőideget érintő terhelés különösen nagy. Amennyiben pedig a fájdalom már a lábak alsó részébe is kisugárzik, abban az esetben biztosak lehetünk abban, hogy isiászról van szó.

 

A leggyakoribb tünetek közé tartozik a zsibbadás, az izomgyengeség, az éles fájdalom, illetve a tűszúrásszerű érzés. Ezek a derékban, a lábakban, a lábfejben egyaránt jelentkezhetnek, ülés és állás hatására pedig tovább fokozódhatnak. Fontos, hogy ezeket a tüneteket más problémák is okozhatják, így ha esetleg huzamosabb ideig fennáll a probléma, nem árt szakemberhez fordulni, például a már említett gyógytornászhoz, aki segíthet megtalálni a kiváltó okot, majd kezelni azt.

Miben és hogyan segíthet a gyógytorna?

A rossz tartás hatására nemcsak az ülés, hanem a járás és az állás is isiászt okozhat. A helytelen testtartás gerincferdüléshez vezethet, ami kizárólag a megfelelő gyógytorna gyakorlatokkal orvosolható. Amennyiben rendszeresen jelentkezik nyaki- vagy vállfájdalom, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, aki személyre szabott feladatsort állít össze a számunkra.

 

A megfelelő gyakorlatokkal hatékonyan kezelhető a tartáshiba, a mozgásszervi rendellenesség. A terapeuta segítségével enyhíthetőek az idegi eredetű panaszok, de akár meg is szüntethetőek.

 

Az egyik legjobb gyakorlat fájdalom esetén a törzscsavarás. Ennek során az egyik lábunkat egy székre kell tenni, a másik kezünkkel pedig fogjuk meg a térdünket. A jobb kéz tehát a bal térdre kerül, a bal kéz pedig a jobbra. A csípőt tartsuk közben egyenes helyzetben, majd forgassuk el a felső testünket. Maradjunk ebben a testhelyzetben legalább fél percig, majd fordítsuk magunkat vissza. Ismételjük meg a gyakorlatot a másik lábunkkal a másik irányba. Amennyiben nem okoz fájdalmat és jól esik, akár többször is ismétlődhet a gyakorlat.

 

A másik népszerű megoldás a térdemelés. Ennek során feküdjünk a földre, majd az egyik térdünket emeljük egészen a mellkasunkig. A másik lábunkat nyújtsuk ki, de ne emeljük fel. A kezünkkel húzzuk minél közelebb magunkhoz azt a lábunkat, amit felemeltünk, eközben a vállak maradjanak a földön. A gyakorlatot ismételjük meg mindkét lábbal, lehetőleg több alkalommal.

 

Végül pedig ott van a törzsfordítás, ahol szintén hanyatt kell feküdni, az egyik lábunkat kinyújtani, a másik térdünket pedig derékszögben behajlítani. A bal kezünkkel fogjuk meg a behajlított lábunkat. A jobb kezünket nyújtsuk ki, majd fordítsuk a másik irányba a fejünket, a vállak maradjanak a földön. Mindkét lábbal végezzük el a gyakorlatot, akár többször is.

Milyen eredményeket várhatunk isiász esetén?

Az egyik legfőbb előnye a gyógytornának, hogy javulhat az isiászt kiváltó alapprobléma, sőt, nem ritka az sem, ha végleg megszűnik. Végre visszanyerhetjük a mozgásképességünket, emellett gyorsan visszatérhetünk a munkánkhoz és a kedvenc sportunkhoz. Mielőtt pedig befejeződne a gyógytorna, teljes képet kaphatunk egy újabb probléma megelőzéséről, kisebb az esélye, hogy újból fellángol a fájdalom.

 

A páciensek nagy része már az első pár alkalmat követően javulásról számol be. A teljes gyógyuláshoz azonban több időre lehet szükség, attól függően, hogy mennyire komoly a probléma. Nehéz tehát előre megmondani, hogy mikor áll helyre a rend, mikor tud valaki újra visszatérni a mindennapokba.