Mi alapján válasszunk mosogatógépet?

0

Csupán néhány éve volt, mikor a mosogatógépek még nem voltak szerves részei életünknek. Azóta azonban nagyon fordult a világ – nemcsak velünk, de a technológia fejlődésével is. Ma már pedig szinte egy kezünkön meg tudnánk számolni, hogy hány olyan háztartással találkozunk, ahol ne lenne mosogatógép.

Egy jó mosogatógép szinte aranyat ér

A mosogatógépek körül nem véletlenül van ekkora felhajtás, hiszen jóval kényelmesebbé, élhetőbbé és gazdaságosabbá tehetjük velük mindennapjainkat. Ezt a növekvő népszerűséget látva pedig a világmárkák sem tétováztak és jobbnál-jobb modelleket ontottak ki gyártóüzemükből. A hatalmas kínálatban azonban nem könnyű eligazodni, ha végre a vásárlás mezejére lépnénk. Mutatjuk a kiindulási pontokat!

Kialakítás és méret

A kialakítást tekintve beépíthető és szabadonálló készülékeket különböztethetünk meg. Méretben pedig általában a 45 vagy 60 cm-es változatok a legelterjedtebbek. A méret esetében értelemszerűen a rendelkezésre álló hely és a felhasználási igény lesz a mérvadó, a kialakítás azonban már inkább egyéni ízlés kérdése.  A beépíthető készülékeknek óriási előnye, hogy a fedlap ugyanolyan lehet, mint az egyéb konyhabútor ajtólapok megjelenése, ezáltal tökéletesen tudnak illeszkedni a meglévő dizájnba. A Miele mosogatógép például kopogtatásra is kinyílik, így megoldható a tökéletesen sík, fogantyú nélküli bútorgyártás is – még tovább fokozva ezzel az összképet. A bútor lábazata szépen elfut majd a készülék előtt, és az ajtó sem fog elütni a mellette lévő bútorelemek frontjától. A szabadonálló készülék pedig akkor válhat ígéretes megoldássá, ha már rendelkezünk konyhabútorral, vagy attól függetlenül szeretnénk elhelyezni.

Energiafogyasztás

Egy alacsony energia- és vízfogyasztású géppel nemcsak a pénztárcánkat kíméljük meg, de a környezetünket is, így ez a szempont is előtérbe kerülhet a kiválasztásnál. Minden készülék egy ún. energia címkével a „nyakában” kerül ki a boltokba, de a modernebb készülékek már környezetkímélő programokkal is kecsegtetnek. A Miele mosogatógép modellek választásával például úgy varázsolhatjuk ragyogóan tisztára az edényeket, hogy eközben vizet és áramot takaríthatunk meg. Egy Miele mosogatógép már a felmelegítéshez is kevesebb energiát használ, hiszen praktikus kialakítású vízbemenetekkel van ellátva. A készülékbe épített EcoFeedback pedig folyamatos visszajelzést ad nekünk arról, hogy mennyi lesz a várható víz- és áram fogyasztásunk.

Tudásszint

Mosogatni úgy lesz igazán élmény, ha valódi okos mosogatógép kerül a birtokunkba. Amíg egy belépő szintű készülék nagyjából csak 4-5 féle mosogatási programot tud, addig egy csúcskategóriás masina már kényelmi funkciók és programok egész tárházát kínálja nekünk. Egy Miele mosogatógép például kifejezetten a praktikusság jegyében látta meg a napvilágot. A Miele mosogatógép modellek szinte megszámlálhatatlan kényelmi innovációval kecsegtetnek, így nem lesz többé ismeretlen fogalom a késleltetett indítás, a távoli vezérlés, a LED megvilágítás, az automatikus mosogatószer adagolás vagy a számtalan, személyre szabható mosogatási program. Természetesen van, aki beéri a szerényebb tudásszinttel is, de akinek egyszer egy okos készülék kerül a birtokába, az biztosan nem akar többé mást választani.

 

Vélemény, hozzászólás?