Összefüggés a Leylandi ár és a szaporítása között

0

Ebben az cikkben a leylandi ár és a szaporítása közötti összefüggést fogom leírni. Valójában miért kerül annyiba egy csemete. A leylandi ciprus egy hibrid fajta ami keresztezéssel jött létre, ezért csak dugványozással lehet szaporítani mivel nincs termése. Ennek az örökzöld növénynek igen költséges és nehéz az előállítása. Nézzük meg, milyen sok dologra van szükség ennek az örökzöldnek a szaporításához így könnyebben megértjük azt, hogy miért annyi a leylandi ár.

A dugványozás a dugvány szedéssel kezdődik amit az anyanövényről vágnak le. Az anyanövénynek egészségesnek ,szépnek kell lenni ahhoz, hogy megfelelő dugványokat lehessen szedni róla. A leylandi ciprus esetében a fiatal növények vannak előnybe részesítve mivel a fiatal hajtások jobban gyökeresednek. Az anyanövények jó kondícióba tartása, gondozása is pénzbe kerül. A dugvány szedése kézzel történik, minél több dugvány kell annál több emberre van szükség aminek természetesen költsége van.  Utána következik a fiatal hajtások dugványozásra való előkészítése. Ezt követően emberek szorgos kezei által kerülnek a szaporító tálcába a dugványok. A szaporító tálcába megfelelő a szaporításhoz szükséges közeg van. A dugványozáshoz szükséges még szaporító hormonok, növényvédő szerek, tápoldatok. Ezen szerek összköltsége sem elhanyagolható ami természetesen jelentkezik a leylandi árában is.

A dugványozás után a szaporító tálcákat egy speciálisan kialakított fóliaházban, üvegházban létrehozott szaporító alagutakban helyezik el. Ezek az alagutak is borítással vannak ellátva, amely segít a párás környezet kialakításában. A párásításhoz kifejezetten az erre alkalmas párásító, szellőztető, hőmérséklet szabályozó rendszerek vannak kialakítva.  A gyökeresedési folyamat után különbféle eljárásokkal erősítik a már begyökeresedett dugványokat. Nagyon sok munkát már a gépek  végeznek el, de azért még emberi erőre is szükség van. A gépeknek  valamint a fólia vagy az üvegházaknak a fenntartási és üzemelési költségeik igen magasak. Összességébe nézve elég nagy beruházás ill. üzemelési költség kell a növények előállításához ami a leylandi ciprus árán is megmutatkozik.

Illetve van még egy dolog ami nagyon fontos…. A kereslet és kínálat… ennek a tényezőnek is igen nagy szerepe van a leylandi ár alakulásában.

Vélemény, hozzászólás?